• 005 - Bree Architects - Sedgwick 02
  • 006 - Bree Architects - Sedgwick 02
  • 001 - Bree Architects - Sedgwick 02
  • 002 - Bree Architects - Sedgwick 02
  • 004 - Bree Architects - Sedgwick 02

Sedgwick House 02

Our second residence in the beautiful Sedgwick surrounds is now if full documentation in readiness to meet the world.

Located in short proximity to our Sedgwick House 01, this project will be the key feature overlooking 8 hectares of prime allotment. With emphasis on natural materials and ecological sustainable principles this project promises to be a well functioning home for a young and active family.

As with all good projects we are very lucky to have the full support and trust of our clients in realising their ‘grand design’.  Stay tuned to see this exciting project develop.

  • 031 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 032 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 030 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 029 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 001 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 012 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 003 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 006 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 033 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • 015 - Bree Architects - 49 Myrtle St
  • Myrtle Street - Site Plan - Shadows
  • Myrtle Street - Ground Floor Plan
  • Myrtle Street - First Floor Plan

Myrtle Street House

Villa van Bree

With a growing family and the need to accommodate visiting grandparents space was at a premium in the unassuming red brick house situated on the edge of the central business district of Bendigo.

Located on a major road close to the city centre and abutting a public reserve to the rear, architect’s Johanne and Joost van Bree saw a real opportunity.

Creating additional space on a limited site without adversely affecting the surrounding context proved challenging. Limited space, limited finances, and of course the professional integrity which was at stake resulted in many conversations evaluating not only the design brief but also the future of the family and the associated quality of living.

Early in the design phase is was apparent that the building needed to deal with what in effect were two frontages, the existing street and the public reserve to the rear. As a portion of the existing backyard was to see the footprint of the new building mass it was important for Johanne and Joost to ensure the external spaces were not compromised at the cost of additional floor area.

The spatial brief consisted of a new kitchen, informal living area, two bedrooms and an additional bathroom. Externally the spaces needed to interact with the internal areas either visually or physically via windows, courtyards and decks. Furthermore external storage space was desired.

 

  • 014b - Bree Architects - Sedgewick 01
  • 015b - Bree Architects - Sedgewick 01

Sedgwick House 01

Set in the rolling grass hills of Sedgwick this project was a labour of love for our clients.

With a simple structural approach a long minimalist box was created giving each space solar access to views across the rolling hills. The site was carefully selected by the client to provide the perfect orientation for the building.

Bree Architects was commissioned to design a modern home which would capture the 180 degree views, provide shelter from the prevailing winds and maximise passive design techniques.

Currently nearing completion.